top of page

ONS VERHAAL

De evolutie van onze club 

De vzw heeft de afgelopen jaren diverse veranderingen ondergaan. Daarom springen we graag terug naar het hele begin.  De club is opgestart als De Ronin, onder leiding van Sensei Charles Charpentier. Sensei Charles Charpentier is 2de dan shotokan Karate Do. Tijdens de trainingen was zijn doel om de pure filosofie van Shotokan karate te verdelen onder zijn leden.   

In 1992 werd Marcel Morton lid van De Ronin. Na vele jaren trainen behaalde Sensei Marcel, in 1999 zijn 1ste Dan Shotokan Karate Do, onder de begeleiding van Sensei Marc Boels, student van Sensei Charles en tevens ook 2de dan shotokan Karate Do. De club werd in 1998 overgedragen van Sensei Charles naar Sensei Marc en in 2001 van Sensei Marc naar Sensei Marcel. Sindsdien bouwt Sensei Marcel verder op de filosofie van sensei Charles en sensei Marc. Dit betekent dat de oorspronkelijke stijl, Shotokan Karate Do, nog steeds de basis vormt van de trainingen in de club.


Ronin Mechelen is tussen 2011 en 2017 zodanig gegroeid, dat er in 2018 wijzigingen nodig waren. Zo is de club omgezet naar een vzw. De trainingen worden op 1 locatie gegeven. Het trainingsteam is versterkt met een extra sensei. Zo is Sensei Bart Droog aangesteld, om naast Sensei Marcel de trainingen te begeleiden.  


Het doel van onze vzw is om de aangeboden martiale kunst in een veilige en gecontroleerde omgeving te beoefenen. De vzw staat ervoor in dat elke individu, binnen de grenzen van kennis, persoonlijk kan ontplooien. Waarbij respect hoog in het gareel staat voor zowel het individu als de groep.  


​De club staat steeds open voor nieuwe leden, iedereen is welkom zolang de leeftijd van 6 jaar bereikt is. Om de groepsgeest te versterken proberen we zoveel mogelijk externe trainingen, evenementen, stages, etc. mee te nemen tijdens het sportjaar.

IMG_2611.JPG
IMG_2596.JPG
IMG_2599_edited.jpg
IMG_1729_edited.jpg
20180320_193938.jpg
20180320_195004.jpg
20180320_195556.jpg
WhatsApp Image 2019-12-05 at 11.43_edite
Ronin_2017_0088_edited.jpg

SHOTOKAN KARATE

De basis waarop onze club gebouwd is

Shotokan Karate is een martiale kunst. De oorsprong vind je terug in de school van Gichin Funakoshi, de vader van de moderne Karate.  
 
Door zijn invloed en begeleiding werd dit de eerste erkende Karate stijl door de Keizer van Japan. Hierdoor kon het Japanse volk de karatestijl aanleren. Shotokan werd snel aanzien als de "sport" voor kinderen van zowel het lager -, secundair - als hoger onderwijs. De Shotokan stijl is niet enkel gekend in Japan, maar is vandaag wereldwijd de meest beoefende stijl van Karate.  
 
De fundamenten van Shotokan Karate-Do zijn vooral Kihon (lijnoefeningen), Kata (stijloefeningen) en Kumite (partneroefeningen). Deze fundamenten vind je nog steeds terug in vele Dojo's verspreid over de hele wereld. Zo blijven ze zorgen voor een goede basis van Karate-Do.

RYUKYU KARATE

Verdieping in de martiale kunst

Ryukyu karate jutsu is een martiale kunst die zijn oorsprong vindt in Okinama. Ryukyu staat voor het koninkrijk van eilanden ten zuiden van Japan. Het grootste eiland van deze groep is Okinawa.  
 
Karate-Jutsu is een benaming gegeven aan een karatestijl dat zich dichter bij de originele vorm (Japanse benaming) “TE" bevindt.  
 
Bij het beoefenen van Karate-Jutsu kom je vaak technieken tegen uit andere krijgskunsten. Een voorbeeld hiervan zijn de worpen- en klemtechnieken de je terugvindt in Judo, Ju-Jutsu en Aiki Jutsu. Alsook wapentraining met diverse wapens, zoals bo, boken, nunchucku en sai.  
 
Al deze technieken en diverse trainingen zijn enerzijds noodzakelijk voor de coördinatie van de karateka’s. Anderzijds voor het bewaren van de technieken die al honderden jaren beoefend worden.  
 
De voornaamste aandacht bij Karate-Jutsu is zelfverdediging. Dat is dan ook het originele doel van "TE" in Okinawa.

13497869_10153785327958230_6111758412239
bottom of page