ONS VERHAAL
De evolutie van onze club
De vzw heeft de afgelopen jaren diverse veranderingen ondergaan. Daarom springen we graag terug naar het hele begin. De club is opgestart als De Ronin, onder leiding van Sensei Charles Charpentier. Sensei Charles Charpentier is 2de dan shotokan Karate Do. Tijdens de trainingen was zijn doel om de pure filosofie van Shotokan karate te verdelen onder zijn leden.
​
In 1992 werd Marcel Morton lid van De Ronin. Na vele jaren trainen behaalde Sensei Marcel, in 1999 zijn 1ste Dan Shotokan Karate Do, onder de begeleiding van Sensei Marc Boels, student van Sensei Charles en tevens ook 2de dan shotokan Karate Do. De club werd in 1998 overgedragen van Sensei Charles naar Sensei Marc en in 2001 van Sensei Marc naar Sensei Marcel. Sindsdien bouwt Sensei Marcel verder op de filosofie van sensei Charles en sensei Marc. Dit betekent dat de oorspronkelijke stijl, Shotokan Karate Do, nog steeds de basis vormt van de trainingen in de club.
Ronin Mechelen is tussen 2011 en 2017 zodanig gegroeid, dat er in 2018 wijzigingen nodig waren. Zo is de club omgezet naar een vzw. De trainingen worden op 1 locatie gegeven. Het trainingsteam is versterkt met een extra sensei. Zo is Sensei Bart Droog aangesteld, om naast Sensei Marcel de trainingen te begeleiden.
Het doel van onze vzw is om de aangeboden martiale kunst in een veilige en gecontroleerde omgeving te beoefenen. De vzw staat ervoor in dat elke individu, binnen de grenzen van kennis, persoonlijk kan ontplooien. Waarbij respect hoog in het gareel staat voor zowel het individu als de groep.
​De club staat steeds open voor nieuwe leden, iedereen is welkom zolang de leeftijd van 6 jaar bereikt is. Om de groepsgeest te versterken proberen we zoveel mogelijk externe trainingen, evenementen, stages, etc. mee te nemen tijdens het sportjaar.
​
SHOTOKAN KARATE
De basis waarop onze club gebouwd is
Shotokan Karate is een martiale kunst. De oorsprong vind je terug in de school van Gichin Funakoshi, de vader van de moderne Karate.
Door zijn invloed en begeleiding werd dit de eerste erkende Karate stijl door de Keizer van Japan. Hierdoor kon het Japanse volk de karatestijl aanleren. Shotokan werd snel aanzien als de "sport" voor kinderen van zowel het lager -, secundair - als hoger onderwijs. De Shotokan stijl is niet enkel gekend in Japan, maar is vandaag wereldwijd de meest beoefende stijl van Karate.
De fundamenten van Shotokan Karate-Do zijn vooral Kihon (lijnoefeningen), Kata (stijloefeningen) en Kumite (partneroefeningen). Deze fundamenten vind je nog steeds terug in vele Dojo's verspreid over de hele wereld. Zo blijven ze zorgen voor een goede basis van Karate-Do.
RYUKYU KARATE
Verdieping in de martiale kunst
Ryukyu karate jutsu is een martiale kunst die zijn oorsprong vindt in Okinama. Ryukyu staat voor het koninkrijk van eilanden ten zuiden van Japan. Het grootste eiland van deze groep is Okinawa.
Karate-Jutsu is een benaming gegeven aan een karatestijl dat zich dichter bij de originele vorm (Japanse benaming) “TE" bevindt.
Bij het beoefenen van Karate-Jutsu kom je vaak technieken tegen uit andere krijgskunsten. Een voorbeeld hiervan zijn de worpen- en klemtechnieken de je terugvindt in Judo, Ju-Jutsu en Aiki Jutsu. Alsook wapentraining met diverse wapens, zoals bo, boken, nunchucku en sai.
Al deze technieken en diverse trainingen zijn enerzijds noodzakelijk voor de coördinatie van de karateka’s. Anderzijds voor het bewaren van de technieken die al honderden jaren beoefend worden.
De voornaamste aandacht bij Karate-Jutsu is zelfverdediging. Dat is dan ook het originele doel van "TE" in Okinawa.
ONZE STAMBOOM
Waar kwam onze Karate vandaan
Zoals vermeld is de oorsprong van onze Karate terug te volgen tot de originele grootmeester van Shotokan karate do, Gichin Funakoshi.
​
Maar onderweg hebben enkele grote namen hun stempel gezet op onze karate.
​
Taiji Kaze, Mitsusuke Harada en Tsutomu Ohshima waren de invloeden en lesgevers van Hubert Eerdekens Sensei, die op zijn beurt zijn kennis en vaardigheden doorgaf aan Charles Charpentier Sensei.
​
Zo kunnen we een direkte lijn volgen naar de vorser van Shotokan Karate Do