top of page
Zoeken
Ronin Dojo

De drie aspecten van elke martiale kunst

De martiale kunst bevat 3 aspecten. Ze vormen de basis van alle lessen en het uiteindelijke doel van jarenlange training. Deze aspecten hebben zeker raakvlakken maar zijn niet gelijk. Je kan geen Kumite winnen als je beweegt zoals in Kata en je gaat jezelf niet kunnen verdedigen als je vecht zoals in een Kumite. Echter kan uit elk aspect ervaring en oefeningen komen die de andere aspecten versterken.


Martiale aspect:


Funakoshi schreef 20 principes van Karate, de 18de daarvan is:

“Kata wa tadashiku jissen wa betsu mono”

Kata wordt perfect uitgevoerd, een echt gevecht is iets anders.

Dit beschrijft perfect het doel en reden van dit aspect. Kata heeft als doel je lichaam te trainen, voor te bereiden voor wanneer je geen tijd hebt om te denken en je lichaam het moet overnemen.   Niet enkel Kata maar Kihon valt ook onder dit principe. Het duurt 12 tot 17 maanden voordat wij leren wandelen, ondertussen doen we dat zonder nadenken. Het duurt echter langer om ons lichaam te leren reageren op onverwachte situaties. Daarbij helpt herhaaldelijke oefeningen zoals Kata en Kihon om je spiergeheugen aan te wakkeren. Als je de bewegingen in Kata en Kihon verkeerd uitvoert zal je ze zeker verkeerd gebruiken als het nodig is

Sport aspect:


Vroeger bevatte karate training geen kumite zoals we dat nu kennen. Door de invloed van de Judo en hun competitie is dit deel geworden van mainstream Karate.   Het was eerst een methode om je kennis, snelheid en nauwkeurigheid te testen tegenover mede beoefenaars van martiale kunst. Door de jaren heen is dit sterk op de voorgrond gekomen maar zijn doel is nog steeds ongewijzigd. Wat steeds belangrijk is zijn de voorwaarden waaraan moet voldaan worden.

  • Het gaat steeds om een gevecht tussen 2 individuen

  • Zij komen overeen dat er bepaalde regels zijn

  • In die regels wordt winst, verlies en uitsluiting bepaald

  • Samen met andere regels wordt fair-play gegarandeerd.

  • De gezondheid van beide personen is belangrijk en blijft behouden.

Je zal weinig combinaties en technieken zien die rechtstreeks uit Kata komen of die gebruikt worden in zelfverdediging. Maar laten we zeker onthouden dat deze sport op zich een testament voor de fysieke training van de deelnemers is en hun inzet en motivatie noemenswaardig blijft.

Zelfverdediging aspect:

Ondanks wat sommigen denken als ze een martiale kunstenaar een gracieuze Kata of vorm zien uitvoeren, of een kumite bekijken op een Youtube video en denken “Die weet niks van echt vechten” mag je als martiale kunstenaar nooit dit aspect verwaarlozen. Dit is uiteindelijk de originele noodzaak waaruit Karate ontstaan is.

Als je de overige 19 principes van Funakoshi erbij zou halen en zou lezen met het gedacht van zelfverdediging dan worden ze meer en meer duidelijk.

Enkele voorbeelden:

Nr 2: “Karate ni sente nashi.”

Er is geen eerste aanval in Karate.

Nr 3: “Karate wa gi no tasuke.”

Karate is een hulp voor gerechtigheid. 

Nr 12: “Katsu kangae wa motsu na makenu kangae wa hitsuyo.”

Denk niet in termen zoals winnen, denk eerder dat je niet mag verliezen

Beoefen je zelfverdedigingstechnieken gebaseerd op Karate, maar onthoud de wetten van je land. Als je deze lessen geeft zorg ervoor dat je uw Kohai kunt uitleggen wat de wet inhoudt met voldoende zelfvertrouwen zodat ze met diezelfde zelfvertrouwen voor zichzelf en anderen kunnen opkomen als het nodig zou blijken.


En dan tot slot nog deze quote

“Niets is schadelijker voor de wereld dan een martiale kunst die niet effectief is in zelfverdediging” - Motobu Choki -      


89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page